Massage
Syftet med massage är fram för allt att skapa muskelavslappning.
• Genom att öka blodflödet till spänd muskulatur. Med blodet kommer syre, energi (ATP), joner bland annat kalcium, magnesium och kalium som alla förbättrar förutsättningarna till en kemisk avslappning av muskeln.
• Genom att biomekaniskt få de minsta delarna av muskeln (aktin- och myosinfilamenten) att inte hålla tag lika krampaktigt om varandra.
• Hormonellt kan det även ske en viss avslappning genom frisättning av avslappningshormonet oxytocin.
Stretching
Stretching kan också få en spänd muskel att slappna av genom att få de minsta delarna av muskelfibrerna att inte sitta ihop för hårt.
OBS en muskel som redan har sitt fulla rörelseutslag kan vid överdriven stretching tappa i kraft genom att inte alla aktin- och myosinfilament längre når varandra.
Medicinsk Laserbehandling
Medicinsk laser används för att minska smärta, inflammation och svullnad/ödem samt att förbättra läkning av såväl akuta som kroniska skador.
Exempel på tillstånd som kan lindras av medicinsk laser är artros, senbesvär som tennis- och golfarmbåge, hälseneinflammation, hälsporre, hopparknä. Ledvärk som tex vid reumatism. Benmärgsödem som annars ofta är svårbehandlat kan behandlas framgångsrikt. Behandling av lymfödem med medicinsk laser i kombination med lymfmassage kan vara mycket effektivt.
Behandlingen är smärtfri, efter en stund känns det lite varmt, men det är inte värmen i sig som har effekt utan ljuset med en våglängd på 904 nm som optimerar ATP-syntesen i cellerna.
Hur många behandlingar som behövs är olika, ibland blir det väsentligt bättre redan vid första behandlingen men tex vid hälsporre behövs oftast fler behandlingar innan man ser resultat.