top of page

Behandling vid spänningshuvudvärk

Övningar vid spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är den vanligaste formen av huvudvärk och det brukar kännas som en dov/molande/tryckande smärta/värk i delar av eller hela huvudet.

Den beror vanligtvis på triggerpunkter dvs extra spända delar av en muskel som förlägger smärta till ett annat ställe än där man är spänd. När det gäller huvudvärk sitter dessa spänningar ofta på flera ställen men vanliga platser är käkar, tinningar, hals, nacke och skuldror.

 

Den kan också bero på låsningar emellan olika kotor, vanliga låsningar är de fyra översta kotorna i nacken C1, C2, C3 och C4.

Käkleden är ofta låst tillsammans med översta kotan i nacken.

I bröstryggen är vanliga låsningar T4, 6, 7, 8, 9, 10 och 11.

Om det beror på låsning i ländryggen så är det ofta L4.

 

(Vid migrän är ofta både första och andra kotan i bröstryggen låsta).

 

Andra orsaker till spänningshuvudvärk kan vara låsningar emellan skallbenen, (det ska finnas en viss svikt mellan alla skallben), vanliga delar av skallen som kan ge huvudvärk är temporalbenen/tinningbenen då har man fått en så kallad "temporal bulge" oftast på ena sidan, vilket gör att den sidan kan kännas lite stummare och mer spänd än den andra och skapa ensidig huvudvärk.

En "temporale bulge" svarar vanligtvis snabbt på mobilisering men ibland behöver man även jobba med andra ben runt omkring för att få full avslappning.

 

Vid kraftig huvudvärk i hela huvudet så är ofta os sphenoidale låst, det är det centrala benet i skallen som ledar mot alla andra ben, det är ofta mycket tacksamt att mobilisera detta ben.

 

Spänningshuvudvärk kan även bero på blockeringar i ackupunkturbanor/meridianer.

 

Triggerpunkter, låsningar och meridianblockeringar uppstår pga överbelastning av någon form, det kan vara stress, långvarigt monotont arbete, tungt oergonomiskt arbete. Det kan också vara så att man ramlat och slagit i huvudet eller fått en knyck på nacken.

 

Detta kan på sikt leda till frånkoppling av djupt liggande stödjemuskulatur som är den uthålliga och stabiliserande muskulaturen som ligger närmast ryggraden.

Triggerpunkter sitter mestadels i de ytligare musklerna tex sternocleido mastoideus (nickmuskeln) och trapezius (kappmuskeln)

som är de som får jobba mer uthålligt och mer med stabilisering än vad de är avsedda för (när de djupa kopplas bort), de ytligare musklerna är starka men inte uthålliga och inte bra på att stabilisera och när de behöver göra detta jobb så blir de överansträngda och spända.

 

För att få långsiktigt bra resultat av behandlingen så behöver man koppla på den djupt liggande muskulaturen igen och då är balansträning och ögonrörelseträning bra, då det finns en stark koppling mellan ögonmuskler och djup stabiliserande muskulatur.

 

Förutom att manipulera eller mobilisera kotor som är låsta och att massera och stretcha muskler som är spända så kör jag också laserakupunktur på de akupunkturpunkter som behöver mer energi för att "få igång flödet".

 

Vid tillfällig spänningshuvudvärk räcker det ofta med en behandling för att ta bort huvudvärken men har den suttit i längre kan det behövas flera behandlingar.

bottom of page